Visit Dalarö

Natur & Kulturresor på Dalarö och Södertörn

lär något nytt om Sveriges historia varje gång
 

GUIDADE VANDRINGAR, BUSS- OCH BÅTRESOR

Tornberget i Haninge kommun är 111 meter högt. Det var det första i Stockholmsregionen som kom upp ur havet vid istidens slut för 10.000 år sedan. I Haninge finns väl bevarade natur- och kulturminnen från sten- och järnåldern och från vikingatiden.

Här etablerade sig den tyska orden på 1200-talet och fanns kvar till 1500-talets början, när den svenska nationalstaten grundades. Här var centrum när landet Sverige blev stormakt 1500-1700. Härifrån skeppade flottan ut 10.000-tals soldater till det 30-åriga religionskriget i Europa 1618-1648.

Slott och kyrkor finns kvar, som de styrande byggde åt sig och folket. Orten Dalarö grundades 1636 som Sveriges första sjötull. Här har all sjötrafik till och från Stockholm passerat i 1000 år. I vattnen finns världens bäst bevarade trävrak efter sjunkna krigs- och handelsfartyg.  Detta är södra porten i Stockholms skärgård. Vi berättar om många kända personer, som har passerat och vistats här genom historien.

På Dalarö bor ännu ättlingar till tullare och lotsar. Hit kom ångbåten på 1800-talet. Här skapades begrepp som semester, hälsobad och punschveranda. Du får ta del av historien om hur orten Dalarö har utvecklats från dåtidens tull- och lotsstation till 1800-talets societetssamhälle med sina schweizervlllor och till dagens levande skärgårdssamhälle dit människor åter flyttar ut från den stressiga storstaden, som ligger bara 40 km bort. Dalarö där historien och framtiden möts.

I Haninge finns fortfarande den 10.000-åriga urskogen bevarad i Tyresta nationalpark och här finns kulturbyggnaderna, naturen, djuren, lantbruket och gårdsmejeriet kvar.

Halvdagspaket

Guidad kulturvandring på Dalarö för mindre eller större grupper (10-50 personer). Start på Dalarö Tullhus, ca en timme från Stockholm C med egen bil eller pendeltåg/buss 839.
Vandringen tar ca 3 timmar inkl kaffepaus.
Ca pris: 195 kr/person. Guide samt kaffe & hembakat ingår.

Heldagspaket

Guidad historisk heldagstur med buss (20-50 personer). Vi hämtar med buss i Stockholmsregionen. Resan tar 7-8 timmar. Flera programalternativ – historia, slott och kyrkor, kända personer, skeppsvrak m.m. 
Ca pris: 695 kr/person. Guide, busstransport, båttur, kaffe & hembakat samt lunch ingår.

Arrangör och bokning

Välkommen med frågor och intresseanmälan till Dalarö Information i samarbete med hotell, restauranger samt med buss-och båtföretag.
Telefon 08-501 508 00 eller E-post info@dalaro.se